5 feb onsdag

När det finaste blir det värsta

Så har vi den senaste tiden igen påmints om tragedierna som utspelade sig i Filiadefiaförsamlingen i Knutby. En församlingsmiljö som spårar ur så pass att det slutar i mord. Mina frågor är många och man ransakar sig själv och sitt sammanhang för att se om det finns tendenser som inte är sunda.

Kanske är detta då det "goda" som kan komma ur detta frukansvärda exempel. Att de som är ledare i församlingar tittar sig i spegeln och gör upp med fula trix, att medlemmar inte låter sig hunsas av någon för att den har blivit vald till ledare i sin församling. Att man inte låter konstigheter normaliseras utan reagerar.

För sanningen är den att alla gemenskaper kan bli unkna. Vi är människor och det är farligt att tro att just jag, just vi, är imuna mot felaktigheter.

Med detta sagt vill inte jag leva mitt liv i rädsla. För det kan man göra, man kan sluta sig, inte släppa någon in på livet, inte hänge sig, riskera något, inte älska av rädsla för att bli sårad. Då har man tappat tron, tron på kärleken, eller familj eller församling och det är en svår förlust.

Vi är skapade till gemenskap, till Gud och varandra. Det är det finaste och mest tillfreddställande som finns.Om du inte tror mig kolla in Grant studien.

https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/

Människor som blir isolerade, saknar långa stabila kärleksfulla relationer, har sämre hälsa, beskriver sig som mindre lyckliga, till och med dör tidigare.

Kristen gemenskap är vacker, inte alltid på ytan, men under ytan finns en kärlek som inte bara kommer från oss människor utan från Gud. Den ger oss möjligheten att inte fastna vid våra olikheter, att kunna ge något av oss själva till andra med ibland den enda gemensamma nämnaren att vi bekänner vår tro på Jesus Kristus som Guds son.

Det som är det allra viktigaste och finaste i livet kan bli till det värsta när det blir fel. Inget sårar så mycket som bitska ord av dom som skulle älska.

Relationer är svårt men låt oss aldrig sluta tro på att det går att leva i stabila kärleksfulla överlåtna relationer.

Till sist uppmanar jag till bön för alla inblandade i det som hände i Knutby och skckar med ett citat och en länk till en bra artikel från Joel Halldorf.

"Irenaeus konstaterade redan på 100-talet att det var så sekterna
jobbade. Tänk dig, skrev han, en mosaik som föreställer en kung.
Fanatikerna tar bitarna och arrangerar om dem, så att de liknar en räv. Det är därför Knutby är så förvirrande för oss pingstvänner: vi känner igen bitarna, men inte bilden".

https://www.expressen.se/kultur/joel-halldorf/-knutby-ar-forvirrande-for-oss-pingstvanner/

Om bloggen

Här skriver församlingens pastor Kenneth Mattebo.